Mentalno zdravlje u našem okruženju

Mentalno zdravlje u našem okruženju

Mentalno zdravlje u okruzenju

Savremeni svet se najmanje deceniju unazad suočava sa izazovom "pandemije" mentalnih bolesti. Demencije, depresije, shizofrenija, bolesti zavisnosti, stanja straha, epilepsija i druge bolesti postaju globalni svetski problem. Smatra se da pola milijardi ljudi u svetu boluje od neko oblika mentalne bolesti, da je svaka četvrta osoba u svetu doživela iskustvo sa nekom mentalnom bolesću. Narastajuće mentalne bolesti ne priznaju granice uzrasta, pola, rase, vere, novca, podjednako zahvataju sve ljude, države, kontinente. Pate svi, u tišini, često izolovani, osramoćeni i obeleženi za ceo život. Ne prenose se dodirom, vodom ili vazduhom, ne mogu se otkriti u krvi, tkivnim tečnostima, ali donose svima neizmernu patnju, razočarenje, sramotu, obeleženost za ceo život.

Srbija je poslednjih godina bila izložena brojnim izazovima: promenama uređenja, ratovima, bombardovanju, sankcijama, nasilnim preseljenjima, tranziciji, ekonomskoj krizi što je donelo povećanje mentalnih bolesti svih kategorija. Naslovi u medijima tipa "Srbija na bensedinima i antidepresivima", "Svaki drugi građanin Srbije pokazuje depresivne promene", "Porast stope samoubistva", "Mladost Srbije u kanđama droge i alkohola" postali su deo naše svakodnevnice.

U službi mentalnog zdravlja

Jula 2009 g je u Subotici osnovana prva privatna psihijatrijska ordinacija "Naltrex Zone" , kao mesto na kojem će pomoć moći potražiti građani sa mentalnom patnjom svakojakog oblika. Njen osnivač, psihijatar sa višegodišnjim iskustvom, dr Jadran Tačić zamislio je da to bude "zona" u kojoj će ta patnja nestajati ili biti bar ublažena.

Ponevši svoj naziv po jednom od najsavremenijih lekova za lečenje bolesti zavisnosti (naltrexon), zamišljena je da bude "zona" u kojoj će nestajati bolesti zavisnosti i mentalna patnja na zadovoljstvo mentalno obolelih te njihovih najmilih, uz potpunu i zagarantovanu diskreciju, poštovanje, razumevanje i neosuđivanje.


Zatvori